Geological Society of Aran & Bidgol

انجمن زمین شناسی شهرستان آران و بیدگل

Geological Society of Aran & Bidgol

انجمن زمین شناسی شهرستان آران و بیدگل

زمین شناسی پزشکی۴

      موفقیت 3 دانشگاه کشور در حذف 90 درصدی آرسنیک از آبهای آلوده

       تیم تحقیقاتی 3 دانشگاه با استفاده از نانو ذرات کلسیم پراکسید موفق شدند ماده سمی آرسنیک را با راندمان 90 درصد از آبهای آلوده به این عنصر حذف و آب را قابل استفاده برای امور کشاورزی کنند.آبهای آلوده به عنصر آرسنیک به دلیل سمیت در گیاهان، فاقد کیفیت لازم برای آبیاری و نیازمند حذف این عنصر از منابع آب هستند.نانو ذرات کلسیم پراکسید در احیای بخش اعظم منابع آبی آلوده به آرسنیک که عملا از چرخه بهره برداری خارج شده اند و همچنین در تمامی مراکز و سازمانهایی که به نحوی با مقوله کیفیت آب درگیر هستند، نظیر محیط زیست، آب منطقه‌ای، وزارت جهاد کشاورزی و شرکت آب و فاضلاب و تصفیه خانه شهرکهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرنددر این زمینه محققان دانشگاه بوعلی سینای همدان با همکاری دانشگاه های یزد و علوم پزشکی همدان به منظور ارائه  روشی کارآمد، ساده و ارزان برای کاهش غلظت آرسنیک در آب‌های آلوده پژوهشی را اجرایی کردند.در این پروژه ابتدا اقدام به سنتز نانو ذرات کلسیم پراکسید با استفاده از تکنیک سنتز شیمیایی در حضور نوعی پایدار ‌کننده شد پس از آن با استفاده از غلظت های متفاوت آرسنیک و اعمال پارامترهای مختلف مانند غلظت نانوذرات، اقدام به بهینه سازی این پارامترشد.این تیم تحقیقاتی با تولید نانو ذرات کلسیم پراکسید موفق به حذف آرسنیک در آبهای آلوده با راندمان حدود 90 درصد شدند. آب تصفیه شده با این روش قابل استفاده در حوزه کشاورزی استاین روش به دلیل عدم تولید فرآورده های جانبی مضر که نیاز به عملیات تصفیه بعدی و یا دفع داشته باشند، از لحاظ زیست محیطی بسیار قابل قبول ارزیابی شده است، چراکه با استفاده از این به راحتی آرسنیک را از آبهای سطحی و زیر زمینی بدون نیاز به مواد شیمیایی خاص حذف کرد.

عنصر روی و نقش حیاتی آن در بدن انسان  

عنصر روی از نظر کمیت دومین عنصر کمیاب موجود در بدن پس از آهن بوده و از طرفی در اعمال متابولیکی و در ساختمان آنزیمهای مغزی شرکت می کند. به عبارتی ناکافی بودن و مصرف بیش از اندازه این فلز می تواند سلامتی انسان را به خطر بیاندازد. روی خواص سودمندی از قبیل ضد ویروس، ضد باکتری، ضد تابش و ضد سرطان داشته و همچنین برای رشد عمومی تمامی بافتها ضروری بوده و از کوتولگی و عقب افتادگی افراد جلوگیری می کند و سیستم ایمنی بدن را تضمین می کند. تمرکز این عنصر در بدن بیشتر در سلولهای کبد، کلیه، لوزالمعده، غده پروستات، استخوانها، سیستم گوارش و خون، مینا و عاج دندان، چشم، پوست، مو و ناخن می باشد، به طوریکه کمبود این عنصر اثر سوئی می تواند بر روی هر یک از این اعضا به دنبال داشته باشد. مصرف روی به صورت دارو یا غذا می تواند در علاج بسیاری از بیماریها مانند آب سیاه، آسم، جوش جوانی، خارش پوست، پروستات، آلزایمر، زخم پا، وزوز گوش، بوی بد دهان، عفونت مثانه، ناتوانی جنسی، دیابت، فراموشی، انواع سوختگیها و ... موثر و مفید واقع گردد. با توجه به اهمیت این عنصر در رشد و سلامت انسان افراد می توانند به طور طبیعی هر روزه با خوردن غذاهایی که حاوی روی هستند حتی در غلظتهای بسیار پایین این فلز را دریافت کنند.بهترین منبع روی گوشت قرمز، تخم کدو، جوانه گندو، حبوبات و غلات همراه با سبوس می باشند که هر فردی برای جلوگیری از عوارض فوق می تواند هر یک از این غذاها را در رژیم غذایی خود قرار دهد. معمولاٌ افرادی که میزان روی در بدن آنها به دلیل دریافت مداوم متعادل است، روی در بدن آنها انباشته نمی گردد و از طریق مدفوع و ادرار روی اضافه دفع می گردد. اما گاهی مصرف بیش از اندازه روی در طولانی مدت به صورت دارو و خودسرانه یا از طریق آشامیدن آب یا سایر مایعات نگهداری شده در ظروف گالوانیزه باعث ضایعات جدی در دستگاه گوارش می گردد و توانایی بدن را در زمینه جذب و استفاده از سایر مواد معدنی ضروری از قبیل مس و آهن را مختل می سازد و عوارضی از قبیل کم خونی ایجاد می کند.

کمربند سرطان در ایران کجا است

عوامل زمین شناسی موثر در بروز سرطان

زمین شناسی پزشکی علمی است که به بررسی ارتباط بین عوامل زمین شناسی با سلامت انسانها و جانوران و تاثیر عوامل زیست محیطی بر پراکندگی جغرافیایی بیماری های مرتبط می پردازد.

بیماری سرطان با بیش از 200 نوع مختلف حاصل رشد و تکثیر بی رویه سلول های بدن است که تحت‌تاثیر عوامل مختلف از جمله عوامل و آلاینده های محیط طبیعی و یا بشر ساز و عوامل ژنتیکی ایجاد می ‌شود. از این رو محققان این حوزه در کشور مطالعاتی را در این زمینه آغاز کرده اند. نتایج این مطالعات نشان داد که کمربندهای فلز زایی در ایران وجود دارد که بخشی از کمربند متالوژنی خاورمیانه است. این امر سبب شده است که در برخی از مناطق کشور عناصر سمی چون سرب، روی، ارسنیک، جیوه، طلا، نقره و کادمیوم از فراوانی بیشتری برخوردار شود که برخی بیماریها را برای سکنه به همراه دارد. به گونه ای که ایران کمربند برخی سرطانها شناخته شده است.
 
ایران کمربند سرطانهای مری و دستگاه گوارش

مجری طرح زمین شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه ایران کمربند سرطان "مری" و "دستگاه گوارش" است، گفت: این کمربند استانهای اردبیل، گیلان، مازندران و گلستان را شامل می شود که از طرف شرق و شمال شرقی و غرب و شمال غربی ایران، کشورهای دیگر را نیز شامل می شود.
 
فرح رحمانی بیماریهای متابولیکی مانند گواتر، فلورسیس (ضایعات مینای دندان) و بیماریهای ناشی از کمبود مواد مغذی، کمبود آهن و "روی" را از دیگر بیماریهای شایع در کشور نام برد و اظهار داشت: علاوه بر این کمربند ارسنیک از دیگر کمربندهای مهم کشور است که عاملی برای ایجاد بیماریهای پوستی و برخی سرطانها است که در حال انجام مطالعات درباره آنها هستیم.
 
مدیر زمین ‌شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی، با بیان اینکه استان گلستان در کمربند سرطان خیزی آسیای ‌میانه با قابلیت بالای سرطان "مری" واقع شده است، ادامه داد: بر این اساس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با همکاری سازمان یونسکو پروژه 2 ساله ای را تعریف کرده که طی آن به بررسی کمربند سرطان خیز منطقه پرداخته است.
 
وی توضیح داد: در این مطالعات آلاینده های ژئوژن در منطقه بررسی شد و هم اکنون مطالعات تکمیلی در استانهای مازندران و اردبیل و  برداشت نمونه برای آغاز  پروژه در گیلان در دستور کار قرار گرفته است. با اجرای این پروژه مطالعاتی امیدواریم نتایج پر باری برای ارتقای سلامت جامعه ارائه دهیم.
 
مدیر زمین شناسی پزشکی از بررسی کمربند ارسنیک غرب کشور در استان کردستان با مشارکت سازمان زمین شناسی و دانشگاه شیراز خبر داد و گفت: عوامل محیطی در بروز بیماری‌ها بررسی شده و نتایج و پیشنهادات لازم قابل ارائه به مسئولان استان و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود. 

ایران نماینده تحقیقات زمین شناسی پزشکی در خاورمیانه

مدیر زمین شناسی پزشکی سازمان زمین شناسی سرطان مری را نهمین سرطان شایع در سطح جهان توصیف کرد و اظهار داشت: بیشترین نرخ مرگ و میر و شیوع در برخی از مناطق قزاقستان روسیه، گنبد کاووس در ایران، زیمباوه، منطقه "قسیم" در عربستان سعودی و چند منطقه در چین گزارش شده است.
 
و ی با بیان اینکه از این رو سازمان زمین شناسی با اشاره به آمادگی ایران برای انجام تحقیقات در کشورهای همسایه، ادامه داد: از سوی انجمن بین المللی زمین شناسی پزشکی، سازمان زمین شناسی کشور به عنوان نماینده تحقیقات زمین شناسی پزشکی در خاورمیانه انتخاب شده است از این رو آمادگی برای انجام تحقیقات برون مرزی در کشور وجود دارد.
 
رحمانی آگاه کردن جامعه نسبت به مسائل مربوط به سرطان در کشور و ارتباط آن با عناصر موجود در ترکیب طبیعی زمین را ضروری دانست و گفت: بر اساس توانایی علم زمین شناسی پزشکی در شناسایی عوامل موثر در بروز سرطان و دیگر بیماری‌های مزمن همایشی در این زمینه برگزار می شود.
 
وی زمان برگزاری این همایش را روز 11 بهمن ماه مصادف با هفته سرطان ذکرکرد و افزود: روز 11 بهمن به عنوان روز زمین شناسی پزشکی و سرطان نامگذاری شده است و در این راستا همایش تخصصی در سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با مشارکت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار خواهد شد.
 
مدیر زمین شناسی پزشکی، ارائه آخرین دستاوردها و نتایج تحقیقات در زمینه زمین شناسی پزشکی را از اهداف این همایش نام برد و اضافه کرد: این همایش در خصوص موضوعاتی چون عوامل محیطی و تاثیر آن در بروز بیماریهای مزمن برگزار می شود.

تاثیر معادن مس کرمان بر بروز بیماری "ام اس" بررسی می شود

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، در پی اعلام رئیس سابق سازمان محیط زیست در مورد تاثیر مستقیم معادن مس سرچشمه در بروز بیماری ام اس در کرمان نگرانیهایی در مردم شهرهای اطراف معان مس سرچشمه و خاتون آباد ایجاد شده است.

فاطمه جوادی واعظی در مراسم تودیع خود در زمینه تغییرات زمین و تاثیر آن بر سلامت انسانها گفت: هر عنصری در زمین دچار تغییر شود وارد تغذیه انسان می شود و بر سلامت جامعه تاثیر گذار است.

وی با اشاره به معادن مس کرمان گفته است معادن مس کرمان موجب بروز بیماری ام اس شده است و این بحث قابل پیگیری است. مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمان در این زمینه می گوید: با توجه به حساسیت مسئله دانشگاه علوم پزشکی کرمان مامور بررسی این موضوع شده است.

عباسعلی دامنگیر افزود: اینکه معادن مس سرچشمه بر روی بروز این بیماری تاثیر مثبت دارد هنوز مورد تائید یا رد این سازمان نیست و باید بررسیهای علمی در این خصوص انجام شود.

دامنگیر عنوان کرد: پس از مطرح شدن احتمال تاثیر آلودگیهای معادن مس سرچشمه و بروز بیماری ام اس جلسه ای در استانداری کرمان تشکیل شد و در این جلسه یک کارگروه برای پیگیری مسئله مشخص و هم اکنون در حال فعالیت است.

وی عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی و این کارگروه تخصصی به عنوان نهاد تخصصی و علمی باید در این زمینه نظر نهایی را بدهد. این در حالی است که پس از انتشار خبر احتمال تاثیر آلودگیهای معاون مس کرمان در بروز بیماری ام اس شرکت ملی مس این مسئله را تکذیب کرد.

قائم مقام این شرکت گفته است: طبق بررسیها عامل بیماری ام اس هنوز مشخص نشده است و به همبن دلیل نمی توان معادن مس را در بروز این بیماری موثر دانست.

احمد فریدی با اشاره به اینکه تاکنون در این خصوص شکایتی ارائه نشده است، افزود: در صورت وجود مستندات این مسئله با جدیت پیگیری می شود.

آنچه که مسلم است معادن مس در کرمان در بروز آلودگی های زیست محیطی در استان نقش تاثیر گذار هستند که به عنوان مصداق می توان به تاسیسات شرکت مس در خاتون آباد شهربابک و تاثیر منفی این کارخانه ها در محیط زیست شهر بابک و همچنین تاثیر منفی معادن مس سرچشمه در روستاها و شهرهای اطراف و حتی شهر سرچشمه اشاره کرد که این موارد انکار ناپذیر است.

اما مردم استان کرمان با توجه به مطرح شدن این مسئله در سطح ملی و همچنین و موارد انکار ناپذیر بیماری ام اس در کرمان خواستار بررسی دقیق و تعیین نقش معادن مس کرمان در بروز این بیماری در کرمان هستند.

طبق گفته علی شمسی نیا مدیر مرکز بیماری خاص استان کرمان 750 بیمار مبتلاء به ام اس در استان کرمان شناسایی و تحت خدمات این مرکزی قرار دارند.

اما بدیهی است که تعدادی از این بیماران نیز به دلایلی در این مرکز نام نویسی نکرده اند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد